Thursday, February 25, 2021

HammerFall - Glory to the Brave (1997)

 





Από μικρό παιδί το γεωκρατικό σύστημα των χωρών που βιώνουμε εδώ και δύο αιώνες το αντιμετωπίζω με γνωσιακό ενδιαφέρον αλλά τίποτε περισσότερο. Αγαπάω φανατικά ιστορία των εθνών, γουστάρω σύμβολα και σημαίες, τσουτσουριάζω με την πολυπολιτισμικότητα, το diversity, δηλώνω πολίτης του κόσμου και μόνη πατρίδα τα παιδικά μου όνειρα. Κοσμοπολίτης μεν αλλά προφανώς έχω ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκα κι έχω ζήσει το μεγαλύτερο (ως τώρα) μέρος της ζωής μου, αλλά με την συμβατική έννοια του όρου θα έλεγα πως η Σουηδία κάποτε αποτέλεσε τη δεύτερη μου πατρίδα. Έζησα στην Στοκχόλμη ως φοιτητής αλλά ενσωματόθηκα και περιηγήθηκα στον Σουηδικό κοινωνικό ιστό, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Σκανδιναβών.


Για κάποιους η Σουηδία είναι η χώρα με τους δίμετρους ξανθούς αγγέλους (άσχημη Σουηδέζα δεν αντίκρυσα, αλλά δίμετρες δεν τις λες), για άλλους η χώρα του Ζλάταν, των ABBA (respect), για μένα είναι η χώρα των HammerFall.


Είχα ήδη γίνει οπαδός τους μέσα από τα πρώτα τρία χρυσά δεκάρια άλμπουμ τους και τους είχα δώσει τα σκήπτρα του πρεσβευτή της κοσμοπολίτικης Σουηδίας, παραγκωνίζοντας άλλους συμπατριώτες τους - μεταλλικά μεγαθήρια. Όταν προετοιμαζόμουν για το μεγάλο ταξίδι, ονειρευόμουν πως πήγαινα στο home of the brave, θα περνούσα το river of steel να αντικρύσω τον ματωμένο δράκο, να ζήσω την Metal Age, τους Templars και όλα τα όμορφα πράγματα για τα οποία έχει τραγουδήσει η μοναδική φωνή του Joacim Cans.


Ένα ονειρικό ντεμπούτο, από εκείνα που ταράζουν τα νερά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Οκτώ κομματάρες κι η Walrord διασκευή (μαζί με το Ravenlord των Stormwitch, στην anniversary edition), που έγραψαν ιστορία. Αμέτρητες φορές έχω τραγουδήσει (βασικά, όλοι το έχουμε τραγουδήσει) το ρεφρέν του Glory to the Brave, με κλειστά μάτια γεμάτος όνειρα.


Nothing on earth stays forever, But none of your deeds were in vain

Deep in our hearts you will live again, You're gone to the home of the brave


Η μαγεία του λυρικού heavy/power το οποίο λειτουργεί ως energy charging, φορτίο που θα απελευθερωθεί σε full force κομμάτια όπως το Metal Age, Steel Meets Steels, Unchained και στον ύμνο Hammerfall.


Το κομμάτι της συλλογής μου είναι το 20 Year Anniversary Edition, με bonus live CDάκι και DVDάρα που η 1,5 ώρα συνέντευξη των original μελών της μπάντας μιλόυν για το πως ξεκίνησε η φάση, πως συναντήθηκαν, πως έγραψαν τη δισκάρα που ακούμε. Απολαυστικός ο Joacim Cans για τα προ-Hammerfall χρόνια του, πως μπήκε στη μουσική και το πόση σημασία είχαν οι Stormwitch για τη δημιουργία της μπάντας. Επετειακή έκδοση με απόλυτο λόγο ύπαρξης.

No comments:

Post a Comment