Sunday, February 28, 2021

Sabaton - Primo Victoria (2005)


Είναι πολύ ενδιαφέρον να επιστρέφω σε παλαιά fora και να διαβάζω τις διθυραμβικές συζητήσεις για το νέο διαμάντι του σουηδικού μέταλ. Πολύ πριν το όνομά Sabaton γίνει συνώνυμο της μουσικής τυρίλας (δίκαια, άδικα, δεν έχει σημασία), πριν ακόμη δημιουργήσουν το νέο genre Eurovision Metal και γίνουν το ιερό τοτέμ των love to hate μυστών, είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με το Primo Victoria. Το πομπώδες full force power metal, οι κοφτές κιθάρες, ο πολεμικός στίχος (ο οποίος μετά από τόσα άλμπουμ έχει κακογεράσει) κι η ξεχωριστή φωνή του Brodén που έφερνε κάπως και σε Boltendahl (έλεος, ντροπή ρε, τι συγκρίνουμε τώρα, θα σηκωθεί ο Ripper από τον τάφο του), είχαν δημιουργήσει ενθουσιασμό. Δεν ξέρω αν υπήρχε κανείς από τους τότε συντελεστές ή τους φαν που θα πίστευε πως από το ντεμπούτο ύστερα από κάποια χρόνια σκληρής δουλειάς (να τα λέμε όλα) θα έφθαναν να δίνουν headline εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ.


Όχι άδικα, το Primo Victoria είναι καλό άλμπουμ. Αν συγκριθεί με το τι ακολούθησε (ειδικά με την post Art of War εποχή) έχει μία underground αγουρίλα που το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό. Primo Victoria, Reign of Terror, Panzer Battalion και Wolfpack κάνουν εξαιρετικό μπάσιμο στην πρώτη full length κυκλοφορία των Σαβατιάδων και δίνουν σταθερό συναυλιακό υλικό για την μετέπειτα πορεία τους. Από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ ο Joakim Brodén έγραφε arena φάση κομμάτια που στα live θα παίρνουν bonus πόντους με τον κόσμο να τραγουδά σαν κερκίδα του Ολυμπιακού μέσα στο Emirates. Κι αυτό ήταν νομίζω το χαρακτηριστικό που τους γιγάντωσε, όπως έχει συμβεί σε τόσες μπάντες που ναι μεν οι κυκλοφορίες τους δεν λένε πολλά πράγματα αλλά στα live προσελκύουν τα πλήθη.


Το άλμπουμ κλείνει όμορφα με το Metal Machine, και κάθε στιχογραμμή να δίνει reference σε κλασσικά metal άλμπουμς. Είναι διασκεδαστικά κάτι τέτοια τραγούδια, ειδικά όταν συνοδεύονται με up tempo καλό heavy ρυθμό.


Το CD της συλλογής μου είναι η Re-Armed (τι reimagined ρε γατάκια, Re-Armed λέμε) έκδοση που περιέχει ένα σκασμό bonus και live.

No comments:

Post a Comment