Thursday, April 1, 2021

Gamma Ray - Somewhere out in Space (1997)

 




Με την hardcore sci-fi λογοτεχνία είχα πάντα μία σχέση αγάπης. Από Asimov, Clark, Heinlein και Herbert μέχρι και πιο obscure "άσημους" συγγραφείς με ταραγμένα μυαλά και καλπάζουσα φαντασία. Αυτή η αγάπη μου εξελίχθηκε και στον χώρο των sci-fi strategy video games με το ατελείωτο exploration, τη μαγεία του no borders διαστήματος με τους ατελείωτους γαλαξίες και τους άπειρους κόσμους, τα δυστοπικά σενάρια δια γαλαξιακών αυτοκρατοριών και τα space colonies. Και το σωτήριον έτος 1997, ήρθε το απόλυτο soundtrack αυτής της πανέμορφης ενασχόλησης, το Somewhere out in Space.


Κι έχεζα τα βρακιά μου από τη χαρά μου για εβδομάδες. Ατελείωτες νύχτες ανάγνωσης, μαραθώνιοι ψηφιακής διασκέδασης "ταξιδεύοντας" εκεί που no man has gone before και τον Kai Hansen να τραγουδάει 


Fly - Beyond the gates of space and time, Another universe is mine, And I can't wait until tomorrow


To Somewhere out in Space, θα ήταν το Land of the Free αν δεν είχε ήδη κυκλοφορήσει το Land of the Free. Είναι αλμπουμάρα με τα όλα της, χρυσό δεκάρι, διαμάντι του power metal, bow and obey to your masters Gamma Ray. Από την αρχή, sci-fi power υπερέπος Beyond the Black Hole, απίστευτη κομματάρα, τέρμα γκάζια με συμπαντικό ρεφρέν, οι Rays στα καλύτερά τους. Από τις πιο έντονες φωνητικές ερμηνείες του Kai, που σε καμία περίπτωση δεν είναι κι ο πιο προικισμένος φωνητικά, αλλά ξέρει πως πρέπει να αποδοθούν τα κομμάτια που γράφει ο ίδιος.


Mens, Martians and Machines, όσο ηλίθιος κι αν φαντάζει ο τίτλος (ας είμαστε αντικειμενικοί, ο τίτλος είναι λίγο ότι να' ναι), τόσο από άποψης μουσικής σπέρνει. Το ομώνυμο υπέρτατο έπος, έχει κολλήσει στη ROM του εγκεφάλου μου, ενώ στο The Guardians of Mankind o Henjo Richter γράφει κομματάρα τίγκα στις μελωδίες χωρίς ίχνος τυρίλας (και ζαμπονίλας). Valley of the Kings, σχεδόν τετράλεπτο power διαμάντι που κοιτάζει στα ίσια το I Want Out.


To άλμπουμ είναι γεμάτο ύμνους, Pray, Rising Star/Shine On (καθαρτικό κομμάτι, το ακούς και γίνεσαι ένα με το σύμπαν), αλλά στηρίζω απόλυτα την επιλογή να μπει και το Watcher in the Sky, το Iron Savior αριστούργημα που έγραψε ο Kai με τον Piet Sielck. Το απόλυτο gateway για τον μαγικό κόσμο των Savior. To Watcher in the Sky έχει ακριβώς τα τέλεια χαρακτηριστικά που πρεσβεύει αυτή το μουσικό concept. Η απεραντοσύνη του διαστήματος, τα υψηλά νοήματα, το δέος της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο Λεβιάθαν της ύπαρξης, σε μία mix tempo metal δημιουργία.

No comments:

Post a Comment