Wednesday, October 26, 2022

Pink Floyd - Live at Pompeii (2003)


 Η Πομπηία είναι από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά μέρη που έχω επισκεφθεί. Σε ένα όμορφο ταξίδι στο Σορέντο της Ιταλίας, είχα την ευκαιρία, μαζί με τη σύζυγό μου, να κάνουμε ολοήμερη εκδρομή στην αρχαία Πομπηία και να περιηγηθούμε στην πολυσήμαντη πόλη. 


Προορισμοί σαν το Σορέντο επιφυλάσσουν ρόλερ κόστερ συναισθημάτων κι αλλαγές παραστάσεων. Από το αεροδρόμιο της - βρώμα και δυσωδία - Νάπολι, η πόλη στην οποία δοξάστηκε η τεράστια προσωπικότητα του Μαραντόνα (αλλά από ταλέντο στη μπάλα, υπερεκτιμημένος). Το Σορέντο, μία άκρως τουριστική πόλη, γεμάτη μαλακισμένους Ιταλούς νεαρούς κάγκουρες που μαρσάρουν ασταμάτητα κωλοφτιαγμένα παπάκια μήπως και φασώσουν καμία τουρίστρια. Η Πομπηία ένα μεγαλείο ιστορικής γνώσης, μία εμπειρία που κάνει τον επισκέπτη καλύτερο και σοφότερο άνθρωπο. Κι ο Βεζούβιος, ένας τρομακτικός Λεβιάθαν της φύσης.


Όπως αναφέρεται και στο rockumentary, Live at Pompeii, η Πομπηία είναι ένα μέρος που αναβλύζει μυστήριο, σεξ κι αίμα, πράγματα ελκυστικά για τους Pink Floyd. Αυτός ήταν κι ο λόγος που έγινε η επιλογή για τη συγκεκριμένη live ηχογράφηση. Κι έχουν δίκιο, όσο περπατούσα στους δρόμους της πάλαι ποτέ πόλης, ένοιωθα μία περίεργη ανατριχίλα στο σώμα μου. Η έκθεση μου στα γλυπτά και τα μωσαϊκά της τραγικής αυτής πόλης, μου δημιουργούσε συναισθήματα όμοια με εκείνα που προκαλεί η μουσική των Floyd. 


Στην ψυχεδέλεια των Pink Floyd βρίσκω μία ψυχωτική καταδίκη γεμάτη ηδονή, ένα γλυκό αδιέξοδο που προσπαθώ να παγώσω το χρόνο για να αποφύγω το αναπόφευκτο. Σαν ένα διεφθαρμένο Πομπήιο ευγενή, εκείνης της εποχής, που ενώ το σύννεφό στάχτης είχε σκεπάσει τα πάντα, η λάβα που θα ακολουθούσε θα τους έκαιγε ζωντανούς, αυτός έκανε αχαλίνωτο σεξ με έκφυλη μιλφάρα Ρωμαία σαν να μην υπήρχε αύριο (spoiler alert, δεν υπήρξε αύριο). Χίλια εννιακόσια χρόνια αργότερα ήρθαν οι Floyd να γράψουν το soundtrack της ιστορίας.

No comments:

Post a Comment