Friday, September 27, 2024

Moonspell - Wolfheart (1995)



 


Όσο κι αν αγαπάμε τις μέταλ ταμπέλες, για τις οποίες έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πόλεμοι μεταξύ οπαδών του είδους (μιλάμε για πολλά πουστλούκια), κάποιες ώρες στιγματίζουν και περιορίζουν μπάντες ευρύτατου φάσματος.


To ιστορικό full length άλμπουμ από τους Πορτογάλους μάστερ του είδους Moonspell έχει λάβει από πολλούς τον άδικο κι αμφίσημο χαρακτηρισμό Gothic Metal. Κι αδικήθηκε από φίλους μου συνμεταλλάδες που στο άγχος τους για τις δερμάτινες καμπαρντίνες, θεωρούσαν πως η απόσταση HIM - Sentenced ήταν ένα τσιγάρο δρόμος.


Προφανώς έχουν gothic καταβολές οι Moonspell, οι οποίες έγιναν πολύ πιο έντονες στην ύστερη δισκογραφία τους, αλλά ποτέ δεν ήταν αμιγώς γκοθάδες, ιδιαίτερα στο Wolfheart. Ένας δίσκος πολύ περισσότερο σκοτεινός από διάφορες μπλακμεταλλικες πορδές της εποχής, από Γαλλία μεριά (ρε φίλε, μιλάς Γαλλικά και πας να το παίξεις τρομακτικός?) και πιο βαρύς από ντεθάδες του λωκού.


Εντάξει το παραγαμουν στο Wolfheart κι οι Πορτογάλοι με τα βαμπίρ και τους λυκανθρώπους, αλλά χώνουν κι αρκετή folk παγανιστική σατανίλα για να παραχθεί ένα αδιευκρίνιστο dark metal με ποικίλη μουσική παλέτα μεταλλικών χρωμάτων.


Θεωρώ πάντως πως δεν έχει πέσει το απαραίτητο ξύλο (τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου) για το Wolfheart και νομίζω πως οι διάφοροι νταβραντισμένοι τσαμπουκάδες μεταλοπατέρες το αδικούν το άλμπουμ. Θα έπρεπε να γίνει ένα μαδομούνι του στυλ 


"το Wolfheart ανοίγει το 3ο κύμα βαμπιρικού black metal"


"τι λες ρε άσχετε κοπρίτη καραφλομαλλιά, οι Moonspell είναι πιονέροι του gothic metal, τράβα να διαβάσεις Πορτογαλικά μέταλ έντυπα εκείνης της εποχής"


"γάμησε μας ρε παπάρα που έμαθες και Πορτογαλικά κι έχεις μαζέψει περιοδικά από την Ιβηρική χερσόνησο. μέχρι τις μουσικές στήλες από το Μπλεκ να έχεις διαβάσει και πας να μας το παίξεις γνώστης"


"κατέβα στο Κάραβελ ρε χτικιάρη, με το μαχαίρι σου μαζί. στο Κάραβελ σε περιμένω"


"έρχομαι ρε παλιοαρχίδι λινάτσα, παλιολιτσανόπουστα"


Στο όνομα μιας τέτοιας υπερδισκάρας, πρέπει να χυθεί λεκτικό αίμα, σφαγή στο βωμό της Alma Mater


Virando costas ao Mundo

Orgulhosamente sós

Glória Antiga, volta a nós!

No comments:

Post a Comment