Wednesday, February 24, 2021

Savatage - The Wake of Magellan (1997)

 

Έχω στη συλλογή μου την Digipak επανέκδοση της Ear Music του 2010 με το σωστό βιβλιαράκι που περιέχει όλο το concept story, το γραπτό narration story του O'Neil διακοσμημένο με ταιριαστές γκραβούρες. Ο (παραλίγο) επικήδειος ενός βετεράνου Πορτογάλου ναυτικού. Ο Hector Del-Fuego Magellan, απόγονος του μεγάλου εξερευνητή Ferdinand Magellan, έχοντας ξεμείνει από φίλους και συγγενείς (πέθαναν όλοι), αποφασίζει να σαλπάρει για το τελευταίο του ταξίδι στον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι να τον βρει ο θάνατος. Στην πορεία του ταξιδιού του αντιμετωπίζει μία δυνατή καταιγίδα, σώζει από βέβαια πνιγμό έναν νεαρό λαθρεπιβάτη και αναθεωρεί την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του.


Τίποτε περίπλοκο, βρίσκω πολλές ομοιότητες με την ταινία της Pixar, Up (αυτή με τον γέρο και τα μπαλόνια), που πραγματεύεται τη σταδιακή απάλειψη δίψας για ζωή που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία.


Ο Paul O'Neil είχε το χάρισμα να γράψει ποιοτικό δράμα ακόμη και την πρωινή του ρουτίνα, να το ντύσει με επιβλητική μουσική και να δώσει στο πιάτο των Savatage ένα ακόμη αριστούργημα. Έτσι λειτουργεί και το Wake of Magellan. Έχοντας όλα τα κλισέ των post-Chris Savatage εποχής, επαναλαμβανόμενο σε κάποια σημεία, δεν παύει να δίνει όμορφη μελωδική μουσική γεμάτη συναίσθημα. Η τριπλέτα Blackjack Guillotine, Paragons of Innocence και Complaint in the System δείχνει πως η μπάντα still stand strong, το έχει ακόμη με την επικούρα στο ομότιτλο και στο κλείσιμο με το Hourglass.


Η νέα Savatage γενιά με τους Zak Stevens, Chris Caffery και Al Pitrelli θα είχε πολλά να δώσει ακόμη υπό την καθοδήγηση του Oliva αρχηγού και του coach O'Neil. Τουλάχιστον η ομάδα αν κι έσπασε σε υποκαταστήματα, συνέχισε μέσα από διαφορετικά ονόματα.


Εντύπωση μου έκανε το special thanks section στο booklet, στο οποίο δύο μπάντες παίρνουν ευχαριστήριο credit. Trans Siberian Orchestra και Dream Theater. Στους TSO το καταλαβαίνω, ευχαριστούν τους εαυτούς τους, λίγο ναρκισσισμός αλλά συμβαίνει. Οι Dream Theater που κολλάνε; Δεν νομίζω πως το progressive στοιχείο που πάντα είχαν οι Savatage στη μουσική τους το πήραν από τους Theater. Πιο πιθανό είναι να έχουν αποτελέσει οι Savatage σημείο έμπνευσης για τους Theater. Anyway, unexpected special thank ενδιαφέρον topic για συζήτηση.


When the night will gather darkness and black clouds unadorned

only Poets, Dreams and Madmen will sail out into the storm.

No comments:

Post a Comment