Sunday, December 19, 2021

Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)




 

Η αξία του καλύτερου άλμπουμ των Dream Theater είναι αδιαμφισβήτητη. Στο δεύτερο μέρος του Metropolis οι Theater έγραψαν την καλύτερη μουσική που έχουν στους αβυσσαλέους εγκεφάλους τους, έγραψαν το Home, το Fatal Tradegy, το The Spirit Carries On (με το πιο αισιόδοξο μήνυμα ever), το Strange Deja Vu, άφησαν καλλιτεχνική κληρονομιά ακόμη και για τα δισέγγονά τους.


Αυτό που αγνοούν πολλοί φαν είναι η ίδια η ιστορία μιας και το concept της είναι κάπως μπερδεμένο, οπότε θα αποπειραθώ να την εξιστορήσω σε λίγες γραμμές, εδώ στο ταπεινό μου blog.


Κεντρικός ήρωας είναι ο Nicholas, ένας βλαμμένος που έχει τα ψυχολογικά του και προσπαθεί να τα λύσει με τακτικές επισκέψεις σε υπνοθεραπευτή. Η ψυχική ασθενεια του Nicholas είναι εμφανής και μόνο από το γεγονός που χαλάει λεφτά σε υπνοθεραπεία. Καλύτερα να τα έτρωγε στις πουτάνες, εκεί να δεις υπνοθεραπεία. Όπως και να έχει, κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ανάμεσα στα ροχαλητά, έχει ονειρική όραση μίας κοπέλας, της Victoria. Το πρόσωπο αυτό του φέρνει μία οικειότητα που όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα ο Nicholas είναι μετεμψύχωση της Victoria. Το θηλυκό alter ego του Nicholas είχε μία τραγική κατάληξη, δολοφονήθηκε (?) από τον γκόμενό της, το Julian ένα αλκοολικό πρεζάκι χαρτόμουτρο που έμαθε πως διατηρεί παράλληλη σχέση με τον αδερφό του τον Edward. 


Όλα τα ονόματα παραπέμπουν σε μέλη βασιλικής οικογένειας, μόνο η Ελισάβετ λείπει, αλλά έχουμε τον ψυχάκια, την αθώα κοριτσοπούλα που τα είχε με έναν μπέκρουλα κατεστραμμένο και βρήκε θαλπωρή στην αγκαλιά του αδελφού του (καλό κουμάσι είναι κι αυτός).


Παρά το ότι το σκηνικό του φόνου δείχνει ξεκάθαρο, ο Nicholas έχει τις αμφιβολίες του. Θεωρεί πως η Victoria τον έχει στοιχειώσει γιατί πρέπει να ξεδιαλύνει την αλήθεια (τραβούν τα φαντάσματα κάτι ζόρια). Ξεκινάει λοιπόν την εξιχνίαση του μυστηρίου, με το να επισκεφθεί το σπίτι του Edward. Εκεί φέρνει στην όρασή του, την εικόνα του Julian να παρακαλεί την Victoria να γυρίσει πίσω, αυτή τον φτύνει (και με το δίκιο της) κι ο Julian τους καθαρίζει και τους δύο (γυναικοκτόνος και αδελφοκτόνος) και μετά αυτοκτονεί κι ο ίδιος (όλοι τέζα). 


Κι ενώ η ιστορία δείχνει να βγάζει νόημα, αποδεικνύεται πως ο υπνοθεραπευτής είναι η μετενσάρκωσή του Edward, ο οποίος μετά τη συνεδρία θα ακολουθήσει τον Nicholas στο σπίτι του και θα τον δολοφονήσει. Η εξέλιξη αυτή δίνει τελείως διαφορετικό νόημα στα γεγονότα που έδινε μαρτυρία ο Nicholas όσο ήταν στην αγκαλιά του Μορφέα. Ο πραγματικός δολοφόνος ήταν ο Edward ο οποίος καθάρισε τον αδερφό του για να τον βγάλει από τη μέση (και να ξεβρωμίσει η κοινωνία) και μετά δολοφόνησε και την Victoria γιατί ήθελε μία πραγματική σχέση μαζί της κι όχι απλά μία ξεπέτα. Η Victoria είχε σύνδρομο Στοκχόλμης, ναι μεν ήταν με ένα τελειωμένο πρεζάκι, αλλά για κάποιο λόγο είχε κολλήσει μαζί του, μία τραγική ιστορία που τη ζούμε καθημερινά.

Το concept του άλμπουμ ακολουθεί την κυκλική ροή των γεγονότων, κάτι που συναντιέται σε κάθε μεγάλο prog άλμπουμ (βλέπε The Wall).


Δισκάρα, τεράστιο άλμπουμ του progressive metal universe.

No comments:

Post a Comment