Friday, March 8, 2024

Scanner - Mental Reservation (1995)


 Την εποχή που οργίαζα στο power metal, o φίλος και συνοδοιπόρος Στέφανος με βοήθησε στο να εμβαθύνω στην ομορφιά του ιδιώματος. Με "σύστησε" σε Ευρωπαϊκές μπάντες που κρατούσαν ψηλά τα λάβαρα του τρίπτυχου heavy/speed & power με μόνιμη παρουσία στους ομίλους του Conference. Η (τότε) CD-θήκη μου κι η ψηφιακή MP3 τράπεζα δεδομένων (ορολογία κι αυτή) εμπλουτίστηκε με μπαντάρες όπως Brainstorm, Zonata, Nocturnal Rites, Angel Dust, Scanner και πολλές άλλες. Μπήκε ποικιλία στα GuardianoRageRays ακούσματα, νέες μουσικές εμπειρίες, η ζωή έγινε πιο όμορφη (να σταυρώναμε και καμιά γκόμενα καλά θα ήταν).


Το υπέροχο Mental Reservation ήταν το άλμπουμ που με εισήγαγε στους Scanner με το φοβερό cover του Andreas Marschall. Ένα συγκλονιστικό concept που εξιστορεί τις αναμνήσεις του τελευταίου ανθρώπου πάνω στη Γη. Ο Neil Legweak προσπαθεί να ξεφύγει από το mental reservation κι αφηγείται τα δραματικά γεγονότα που βίωσε ο πλανήτης.


Ένας ψωλοκοπάνας νεαρός ο Boris Jay λαμβάνει ένα κρυστάλλινο κλειδί από μία σκοτεινή οντότητα κι αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει και να σπάσει την ιερή σφραγίδα, με αποτέλεσμα να ανοίξει τις πύλες της κόλασης. Ζωσμένος πλέον ο Boris με φυσεκλίκια και πανίσχυρα κολασμένα artifacts (κατευθείαν από την πηγή) βάζει σχέδιο να γίνει ο Upright Liar και να κατακτήσει ολόκληρο τον πλανήτη (κλασσικό σχέδιο κακού). Εξαπολύει παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και πουτάνα όλα και περνάμε στο After the Storm. 


Σε αυτό το σημείο, ο storyteller μας αποκαλύπτει πως στις απώλειες του πολέμου είναι κι η αδερφή του με το Infallible Smile (δεν έχει ιδιαίτερο ρόλο στην όλη ιστορία, αλλά έπρεπε να γράψουμε και γαμάτη power ballad).


Ο πόλεμος θα διαρκέσει έναν χρόνο, νικητής ο Boris, η ανθρωπότητα μετράει τεράστιες απώλειες, ο πλανήτης τον έχει πιει άσχημα έχοντας φθάσει στα όρια της αποσάθρωσης. Οι ίδιοι οι στρατηγοί του Boris, έχοντας αντιληφθεί τι μαλακία διέπραξαν, καθαρίζουν τον Boris με συνοπτικές διαδικσίες αλλά είναι πολύ αργά. Μοναδική ελπίδα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους ο Mental Healer που υπόσχεται πως κατέχει κάποιο Conception of a Cure. O ήρωας μας ο Neil, που πρόκειται για γενναία προσωπικότητα, βάζει την ουρά στα σκέλια κι απομονώνεται σε ένα νησί.


Εκεί στην εξορία, κυριολεκτικά Out of Nowhere, τον πιάνουν τα ψυχολογικά του. Έχει εφιάλτες ότι δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις (Δέσμες) αλλά παρόλα τα προβλήματα γίνεται ο ηγέτης της μικρής κοινωνίας που έχει δημιουργηθεί στο νησάκι. Στο οποίο Clinton Island που διαδραματίζονται τα γεγονότα, σαν δεύτερη Σαντορίνη έχει κι αυτή ηφαίστειο. Και πέρα από λάβα, το ηφαίστειο είναι η κατοικία για μία ακόμη σκοτεινή οντότητα (Rubberman) που θα χρησιμοποιήσει έναν ακόμη νεαρό, τον Albert Twostone που θα κληθεί να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του Boris.


Ο Neil αντιλαμβάνεται το τσουνάμι καταστροφής που έρχεται, οπότε κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια κι επιστρέφει στις κατεστραμμένες εναπομένουσες πολιτείες που πλέον οδεύουν στην Wrong Lane Society και ζουν εποχές Fallout 3.


Το δεύτερο μαλακισμένο της ιστορίας, ο Albert εξελίσσεται σε σκοτεινή ηγετική προσωπικότητα που εξαπολύει την 20th Century Crusade, γιατί είχε πολύ καιρό να παίξει κάνας πόλεμος στην ιστορία μας. Ο Neil θα επιστρέψει στο (από ότι φαίνεται) μοναδικό ασφαλές σημείο σε ολόκληρη τη Γη, το Clinton Island. Το όλο story κλείνει με cliffhanger για το αν τελικά είναι όντως ο τελευταίος επιζώντας μία κατεστραμμένης Γης, αντικρύζοντας τον τελικό προορισμό μας, τον απέραντο ωκεανό. 


The sea is calling, I hear them calling...

No comments:

Post a Comment