Friday, May 3, 2024

Sabaton - The Great War (2019)


 Επιτέλους η ΑΙ generated music είναι εδώ. Με επίσημη κυκλοφορία από μπάντα που δίνει headline shows στο Wacken. Και το γιορτάζω με το βαρβάτο Earbook που αγόρασα κοψοχρονιά σε απελπισμένο sales της Nuclear Blast.


Σύμφωνα με τα credits τη μουσική/στίχους έγραψαν οι Brodén κι ο (πάντα χαμογελαστός) Sundström. Αρχίδια, ψέματα γράφουν στα credits. Έβαλαν ένα artificial intelligence πρόγραμμα της πούτσας που παράγει μουσική, του έδωσαν εντολή να ξεπετάξει έντεκα Sabaton-like κομμάτια, με θεματολογία τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο κι έτοιμος ο δίσκος. Το αποτέλεσμα είναι αισχρό, πραγματικά τα 38 και κάτι λεπτά που διαρκεί το άλμπουμ είναι σκέτο βασανιστήριο, αλλά για Sabaton μιλάμε. Ακόμη κι αν έστρωναν τον κώλο τους κάτω οι Σουηδοί, να συνθέσουν το άλμπουμ από μόνοι τους, τις ίδιες μαλακίες με την τεχνητή νοημοσύνη θα έγραφαν.


Κι έχεις τους τεχνοφοβικούς οπαδούς του ψεκ metal, να μας πρήζουν τα ούμπαλα για τους κίνδυνους της τεχνητής νοημοσύνης, ότι θα χάσουμε όλοι τις δουλειές μας από το Open A.I (οι επαγγελματίες άεργοι ψέκες, δύσκολα να απειληθούν) και το πόσο θα επηρεαστεί η μουσική βιομηχανία από την εξέλιξη της τεχνολογίας. 


Αρχικά, οι μαλάκες δεν αντιλαμβάνονται πως η τεχνολογία έχει επηρεάσει την μουσική βιομηχανία εδώ και δεκαετίες (μιλάμε για τεράστιους μαλάκες). Μία μέταλ συναυλία καταναλώνει περισσότερες κιλοβατώρες κι από γραμμή παραγωγής αυτοκινητοβιομηχανίας. Λιγότερα software tools χρησιμοποιώ καθημερινά στην εργασία μου (ηλεκτρονικός μηχανικός) από έναν ερασιτέχνη μουσικό που μέσα σε μισή ώρα έχει συνθέσει/παίξει/μιξάρει/mastering ολόκληρο άλμπουμ, το έχει στείλει στη δισκογραφική κι ετοιμάζεται να δει το όνομά του στα charts το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πετάλια, ενισχυτές, φίλτρα, samplers, equalizers, boosters κι ένα σωρό ακόμη ηλεκτρονικά ψιψιψώνια έχουν εξελίξει τη μουσική από την εποχή της λύρας του Απόλλωνα φτιαγμένη από καύκαλο χελώνας.


Η τέχνες με τις επιστήμες, βαδίζουν χεράκι-χεράκι, επιτεύγματα της ανθρώπινης νόησης που όλοι οφείλουν να υποκλιθούν. Υπάρχει βεβαία και το κομμάτι των αμόρφωτων κατσαπλιάδων που φοβούνται ότι ο Skynet θα ξυπνήσει μία μέρα, θα ζηλέψει τη δόξα των Metallica και θα μας βομβαρδίσει με άλμπουμ καλύτερα από τις κακογουστιές που δίνουν οι Metallica στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια (σιγά το δύσκολο δηλαδή). Εκεί το μεγαλείο της ανθρώπινης νόησης πάει λίγο περίπατο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα (επαφιόμαστε στον natural selection φαινόμενο). 


Ούτε βέβαια θα υπάρξει υπερπροσφορά κυκλοφοριών, μιας κι ο κάθε παπάρας θα μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του δίσκο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό δεν θα συμβεί γιατί απλούστατα το αποτέλεσμα θα είναι αισχρό και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την όποια πίπα "εμπνευστεί" ο Γιαννάκης από τα κάτω Πετράλωνα, δίνοντας μία περιγραφή της πλάκας στο AI Music generator. Το ίδιο ακριβώς ΔΕΝ συνέβη όταν στα 00’s μπήκαν στα σπίτια του κάθε σπυριάρη εφήβου τα DJ software tools και την είχαμε δει όλοι DJ Tiësto. Ήταν πανεύκολο να γράψει κάποιος την δικιά του electronic music "επιτυχία" με την αντίστοιχη "στα αρχίδια μας" ανταπόκριση από το στενό του περιβάλλον.


Οι καλλιτέχνες θα παραμείνουν καλλιτέχνες, θα αφομοιώσουν τις φοβερές δυνατότητες των A.I αλγορίθμων ως ένα νέο πανίσχυρο εργαλείο, οι Sabaton θα συνεχίσουν να παράγουν ελεεινούς δίσκους κι ψέκες θα ξεχάσουν τα 5G, τα εμβόλια, τα A.I και θα αναζητήσουν την επόμενη μαλακία για να σπάσουν τις μπάλες των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων.

No comments:

Post a Comment