Monday, July 8, 2024

Immortal - War Against All (2023)


 Δεν είχα σκοπό να ακολουθήσω τη post Abbath περίοδο των Immortal, ούτε τα σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο σαπιοκοιλιάς ή το σαμιαμίδι. Immortal χωρίς την ανίερη συμμαχία Abbath/Demonaz δεν μπορεί να υφίσταται κι οι προσωπικές τους μουσικές ανησυχίες δεν με συγκινούν. Όταν βρίσκονται μαζί μπορούν να πραγματοποιήσουν το ποιοτικό άλμα, φέρνοντας τη σκοτεινιά και το αιώνιο ψύχος στις μαύρες ψυχές μας.


Προσπέρασα το Northen Chaos Gods κι είχα σκοπό να πράξω το ίδιο με τo War Against All. Μέχρι και φωτογραφία με τα αρχίδια μου θα έστελνα στη Nuclear Blast και μήνυμα "όσα άλμπουμ Immortal στην αγορά κι αν βγάλετε, σας δείχνω τι θα πάρετε" (εγώ κι ο Νίβο).


Αλλά το War Against All, είχε δύο τίτλους κομματιών που δεν μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο. Immortal και Blashyrkh My Throne. Θα μπορούσε να πει κάποιος "klein mein και τι έγινε που θα γράψει κομμάτι με το όνομα της μπάντας". Έγινε και παραέγινε, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να δώσεις ένα τόσο βαρύγδουπο καλλιτεχνικό statement και να ακολουθήσει η ενθρόνιση του Demonaz στο βασίλειο του Blashyrkh, σημαίνει πως ο ρούχλας της κολάσεως είχε πολύ αυτοπεποίθηση και θάρρος για το μουσικό περιεχόμενο που κρατούσε στα δαιμονικά χέρια του.


Έσπασα το εμπάργκο κι αποφάσισα να λάβω την εμπειρία των ημίImmortal. Διαδραματίζονται συγκλονιστικές εξελίξεις στα παγωμένα πεδία του Blashyrkh και πρέπει να είμαι παρών μαζί με τους υπόλοιπους συνμεταλλάδες ανά την υφήλιο. Και δεν υπήρξε ίχνος μετάνοιας για αυτή την κίνηση. To War Against All είναι ένας υπέροχος Immortal δίσκος με ξεκάθαρες ανισότητες του πρώτου και δεύτερου μέρους.


Τα τέσσερα πρώτα κομμάτια, δεικνύουν πόσο επηρεάζει η απουσία του Abbath. Ακούγονται ευχάριστα αλλά δεν έχουν το απαιτούμενο black metal ουμφ που διανθίζει τη δισκογραφία της μπάντας. Όμως η συνέχεια συναρπάζει. Από το Return to Cold μέχρι το τέλος του άλμπουμ, μέσα από σκοτεινές σπηλιές των απροσπέλαστων παγωμένων βουνών ξεχύνονται πολεμιστές της κολάσεως και σπέρνουν θάνατο κι αιώνιες κατάρες.


Το Return to Cold είναι μία ωδή στο επικό black metal, με Bathory αναφορές αλλά 100% good old Immortal. Ένα instrumental επτάλεπτο έπος (Nordlandihr) για να μπουν στο κατάλληλο mood ακόμη κι οι μουρόχαβλοι που δεν έχουν πάρει είδηση τι παίζει εδώ πέρα. Θα ακολουθήσει ο αθάνατος χρησμός από το νεκρομάντη που ορίζει την ενθρόνιση του Demonaz ως νέου ruler του Blashyrkh. Κομμάτι Immortal κι ας λείπει ο Abbath, δεν θα μπορούσε να γραφτεί πιο ταιριαστό. Για να ολοκληρωθεί ο πόλεμος ενάντια στους πάντες με το Blashyrkh My Throne, ένα unholy σεμινάριο για το τι πρεσβεύουν το συγκρότημα εδώ και δεκαετίες. Από τα καλύτερα κομμάτια στην ιστορία της μπάντας, ολόκληρη η ουσία του δίσκου στο τελευταίο κομμάτι κι ένα ακλόνητο επιχείρημα για την καλλιτεχνική συνέχεια έπειτα από τη διάσπαση.

No comments:

Post a Comment