Thursday, November 4, 2021

Arjen Anthony Lucassen's - Lost in the New Real (2012)


 Ο πατέρας μου μεγάλωσε με το νέο ρεύμα του Ελληνικού τραγουδιού, τις μπουάτ και την καλλιτεχνική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ήταν τεράστιος οπαδός του Διονύση Σαββόπουλου, ακολούθησε την πορεία του από την αρχή, πήγαινε στις πρώτες του συναυλίες που γινόταν σε κάτι άκυρες πλατείες με 20-30 άτομα και τον Σαββόπουλο με την κιθάρα του να δώσει την δική του εκδοχή για το πρώιμο Ελληνικό προγκρέσιβ ροκ. Ο Σαββόπουλος για τον μπαμπά μου ήταν σαν ένας καλλιτεχνικός πατέρας, ένας πνευματικός μέντορας που μέσα από την μουσική του, του άνοιγε ορίζοντες για τη ζωή του.


Ο δικός μου Διονύσης Σαββόπουλος, αναμφισβήτητα είναι ο Arjen Lucassen, ο Ολλανδός μουσικοσυνθέτης που άνοιξε τους δικούς μου ορίζοντες, συμπαραστάτης μου σε πολλές στιγμές της ζωής μου, ένας αθέατος σύντροφος που η μουσική του αγκάλιαζε το είναι μου.


Ο προσωπικός του δίσκος, το Lost in the New Real, έχει τόσο σημειολογικό status που πέρα από το προσωπική κατάθεση του Arjen αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων που έχουν βάλει τη μουσική τους σε ένα ανώτερο επίπεδο από αυτό της ψυχαγωγίας. Μία ακόμη sci-fi ιστορία με πολλαπλές αλληγορίες, space progressive rock στα καλύτερά του, δίχως τους πολλαπλούς χαρακτήρες/φωνές που παίζουν μπάλα στους Ayreon, δίχως τις metal δημιουργίες των Star One/Guit Machine, ο Arjen στην πιο pure εκδοχή του.


Αναπάντεχα αριστουργηματικό άλμπουμ, κανείς δεν θα περίμενε πως ένας συνθέτης με πόσα project που γράφει όλη τη μουσική/στίχους κι έχει ξεσκιστεί στην ποιότητα θα έχει εναπομένουσα έμπνευση για κάτι τόσο προσωπικό. Θα πήγαινε σε αναμασήματα, στην εύκολη λύση εκμετάλλευσης του εμπορικού ονόματός που έχει χτίσει εδώ και πόσα χρόνια. Αντιθέτως, το Lost in the New Real στέκεται περήφανα δίπλα στο Human Equation και το Electric Castle, με ένα διπλό άλμπουμ, space rock έπη όπως το New Real, Pink Beatles in a Purple Zeppelin (πόσο γαμάει ο τίτλος), την Arjenική ροκιά E-Police ή το σεμινάριο στιχουργικής μυθοπλαστικής έμπνευσης Where the Pigs Fly. Στο δεύτερο άλμπουμ έχει χωρέσει τα υπόλοιπα κομμάτια που δεν έμπαιναν στον πρώτο CD (σαν έξτρα σκηνές της ιστορίας) και διασκευάρες σε Zeppelin, Floyd, Zappa, Parson και την σέχτα του μπλε στρειδιού.


Έχει φέρει και το replica ανδροειδές από το Blade Runner, Roy Batty (a.k.a Rutger Hauer) σε ρόλο αφηγητή, γιατί όπως πάντα ο Arjen έχει να πει μία ιστορία.


Σε ένα παραλήρημα συγκίνησης στο παρελθόν, είχα ανταλλάξει κάποια μηνύματα με τον Arjen κι είχα την τιμή για μία σύντομη ψηφιακή συζήτηση (που έχει λίγο κριντζίλα αλλά με είχαν πιάσει οι ευαισθησίες μου).


My name is Heddigan, a Greek Engineer who is living in Dublin. Let me tell you a story.

== Hi Vasilios, sure.

Some years before, my best friends gave me a present for my birthday. It was the Limited Edition Box of Human Equation.

== Please thank your friends for me!

This beautiful album was my best companion in Stockholm during my Master Degree studies, I was singing the Loser tune, while I was riding through the forests in Karlsruhe, on my way to the work, I was dancing with my girl on the top of the Irish hills in Killarney, listening the Love tune...

== Wow... I'm honored...glad I've been able to do that for you. And your 

girl of course :-)

A big thank for Ayreon, for Star One, for your solo albums, for all the projects you have been involved, carry on my friend, music has no end, like the universe.

== Thanks for your inspiring words, thanks for letting me know!

No comments:

Post a Comment