Monday, November 22, 2021

Ayreon - Universal Migrator Part I & II (2000)


 Οι κατά καιρούς χρονοταξιδιώτες που εμφανίζονται σε ψεκασμένες και μη social media κοινότητες είναι πάντα απολαυστικοί. Το 99% των τύπων που δηλώνουν time travellers, κάνουν μπαμ ότι πρόκειται για παπατζολόγους αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η φάση τους έχει ενδιαφέρον. O John Titor είναι ένας από αυτούς που η ιστορία του έχει μπόλικο ενδιαφέρον κι έχει περάσει σε θρυλικό status (μέχρι και ταινία έγινε). 


Χρονοταξιδιώτης είναι κι ο Arjen Lucassen, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ. Θα στοιχημάτιζα τα παπάρια μου πως έχει έρθει από το μέλλον ενός παράλληλου σύμπαντος που η μουσική έχει εξερευνηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την δική μας πραγματικότητα. Αυτό θα εξηγούσε την ατελείωτη μουσική πανδαισία που χώνει σε κάθε άλμπουμ, η οποία ξεχειλίζει στα Dream Sequencer/Migrator.


Το μουσικό solar system του Arjen έχει δύο ήλιους γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι πλανητικές του δημιουργίες. Το Electric Castle και το Human Equation. Οτιδήποτε άλλο έχει γράψει ο λέλεκας ιδιοφυής Ολλανδός έχουν πάντα ως σημείο αναφοράς τις δύο μεγαλύτερες καλλιτεχνικές του δουλειές.


Το Dream Sequencer και το Flight of the Migrator, τα δύο μέρη της ιστορίας Universal Migrator είναι δορυφόροι του Ηλεκτρικού Κάστρου, κι αν ποτέ δεν θα λάβουν την αγάπη που έλαβε η ιστορική space opera, είναι δύο δυνατές σημαντικές παρουσίες στο δισκογραφικό σύμπαν του Lucassen.


Το κομμάτι της συλλογής μου είναι η διπλή έκδοση των δύο δίσκων και πάντα το αντιμετώπιζα ως ένα διπλό CD με ένα σκασμό guests από το πάνω ράφι. Όλη η τότε ελίτ της προγκ και μεταλ γενικότερα μουσικής παίζει μπαλάρα στους δύο δίσκους σε ένα all star game με φόντο την πολυτάραχη φαντασία ενός ανθρώπου που το σύμπαν είναι πολύ μικρό για να τον χωρέσει.


Neal Morse, Damian Wilson, Jansen (η μουρτζούφλα Floor κι όχι η γλυκιά Irene), Dickinson, Russel, Scheepers, Deris, Lione, μέχρι κι ο Kotipelto έγινε άνθρωπος και πολλοί ακόμη. Και τα δύο άλμπουμ είναι πήχτρα στις πανέμορφες μελωδίες (είπαμε, ο τύπος είναι από άλλη πραγματικότητα) με άρωμα διαστήματος, επιστημονική φαντασία και προγκ μελόδραμα. Είναι να αναρωτιέται κανείς πως η straight forward μαγικές μελωδικές γραμμές που γράφει ο Ολλανδός έχουν μία απλότητα που ταξιδεύει τον ακροατή σε περίπλοκους φανταστικούς κόσμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Dragon of the Sea ή το βαρύ κι ασήκωτο My House on Mars.


Η ιστορία παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην σύνθεση της μουσικής, αφού ο Arjen θέλει να παραθέσει τα sci-fi γεγονότα μέσα από τα άλμπουμ (ή να μας προειδοποιήσει για το μέλλον). Για αυτό και σε κάθε άλμπουμ οι στίχοι του είναι σκέτη απόλαυση. Το booklet διαβάζεται σαν νουβέλα άνετα και μετά για επανάληψη χώνουμε Dawn of a Million Souls και Into the Black Hole για άγρια διαστημικά γούστα.

No comments:

Post a Comment